Nieznany sezon na grzyby

To wiosną też można?

Mam dobrą informacje dla wszystkich grzybiarzy! Większości to hobby kojarzy się z późnym latem, czy jesiennymi porankami, jednak jak się okazuje sezon na grzyby zaczyna się już wiosną. Gdy wszystko się zieleni i kwitnie, w lasach, na polach, łąkach czy nawet ogrodach pojawiają się pierwsze grzyby. Na przełomie marca i kwietnia już spokojnie możemy ruszać na poszukiwania! A może jesteśmy amatorami spacerów i lubimy bawić się w odkrywców? To może oznaczać, że zbieranie grzybów, czy też po prostu, wyszukiwanie ich dla samego faktu odkrycia jakie tajemnice jeszcze skrywa przed nami natura, będzie idealnym dla nas zajęciem.

Co włożyć do garnka

Wielu zapalonych grzybiarzy skupia się właśnie, na walorach smakowych ich znalezisk. Należy pamiętać aby zawsze w pełni upewnić się czy dany grzyb jest jadalny – gdyż pomyłka może nieść fatalne dla nas skutki. Szyszkówka świerkowawiosenny jadalny grzyb jest jednym z wiosennych hitów. Jak sama nazwa wskazuje możemy go znaleźć pod świerkami czy też inne jego odmiany pod sosnami, gdyż wyrasta on – nawet z głęboko zakopanych – szyszek tych właśnie drzew. Jadalny jest jedynie kapelusz tych niewielkich grzybów – używany w całości do sosów, zup, sałatek, czy marynowania. Jadalne są również grzyby z rodziny smardzowatych lecz ich zbiory są legalne na terenie Czech czy Słowacji – w Polsce jest to gatunek chroniony – zagrożony wyginięciem. Jeśli dokładnie uzupełnimy naszą wiedzę w tym temacie, czy też mamy już przygotowany na tę okazję atlas grzybów możemy rozpocząć naszą przygodę z grzybobraniem.

 

Możesz również polubić…